måndag 03 oktober | 08:35 2016

Recept på Kanelbulleglass

kanelbulleglass

Den 4 oktober är det kanelbullensdag.
Visse du att Kanelbullensdag instiftades 1999 av Hembakningsrådet i samband med att de firade sitt 40-års jubileum sen de startade. De ville hylla den stora hembakartraditionen genom att lyfta fram ett älskat bakverk. Dessutom ville dom skapa en tradition som alla kan delta i. Höstens skördetid innebär ju högsäsong för bakning i svenska hem och Kanelbullar till fikat är en del av vår svenska mat/brödkultur.

Även om Kanelbullens dag startade 1999 så började man baka Kanelbullar redan runt år 1920, då det efter kriget blev enklare att komma åt ingredienser. Firandet den 4 oktober har blivit mycket populärt och dagen finns inskriven i flera svenska almanackor, men fenomenet har även spridit sig utomlands.

Vi älskar smaken och själv njuter jag av barndomsminnet då vi åt nybakade kanelbullar med ett glas mjölk till. Nu har världen tagit kanelbullen till ännu äen ny nivå.

Låt oss få bjuda på receptet av Kanelbulle-glass, som jag hittade i min älsklingstidning Hembakat.
Även delar av bilden är lånad av Hembakat)

Vad sägs om smarriga kanelbullar blandade med krämig vaniljglass.

RECEPT PÅ KANLEBULLEGLASS

Ca 6 dl

INGREDIENSER:
5 dl vispgrädde
2 ägg
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

FYLLNING:
1–2 kanelbullar, se recept här.

KANELSÅS
25 g smör
1 tsk mald kanel
½ dl strösocker
1 dl florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa grädden fluffig i en bunke.

2. Vispa ägg, florsocker och vaniljsocker pösigt i en annan bunke. Blanda ner grädden i äggblandningen och häll den i en frystålig skål.

3. Skär bullarna i små bitar och rör ner dem i glass­smeten. Ställ glassen
i frysen och låt den frysa något, ca 1 tim.

4. Kanelsås: Smält smöret i en kastrull. Rör ner kanel, strösocker och florsocker. Låt det puttra på svag värme i några minuter. Låt den kallna.

5. Ringla ner såsen i glassen innan den frusit helt. Rör om lite försiktigt. Låt glassen frysa helt.

Lycka till med Kanelbulle-glassen och låt er väl smaka :)
Hälsniingar Jennie Sterner, vd, Eventmarket.se


 

» SE ALLA VÅRA RECEPT

fredag 12 augusti | 08:22 2016

Recept på Langos

JENNIES RECEPT PÅ LANGOS - Jättebra!

Langos-recept-720

 

VARFÖR JUST LANGOS...

Min svärfar Nandor är född i Ungern och kom till Sverige som 16-åring, när revolutionen utbrutit i landet 1956. Det var han och 3 kompisar som en natt bestämde sig för att fly kriget. Ryggsäcken och några mut-spritflaskor packades i hemlighet. Och utan att prata med varken mamma eller pappa smög han ut i natten där han mötte upp sina kompisar. Första försöket misslyckades då den unga skaran fångades av Ungerska gränspolisen. (Hade det varit av Ryssarna så hade det nog inte gått så bra...) Daglig anmälningsplikt på stadens polisstation följde och veckorna gick.

Längtan att fly kriget var fortfarande påtaglig och ännu ett flyktförsök gjordes. Denna gång lyckades kompisgänget. Väl över gränsen hamnade dom i 'flyktingläger' i Jugoslavien i nära ett års tid. Tänk vilken oro föräldrarna måste ha känt utan vetskap om var pojkarna tagit vägen! Hur som helst... en dag kom en delegation med Svenskar för att 'plocka ut arbetskraft'. Däribland valdes Nandor ut och hamnade i Helsingborg för snar vidareplacering i Kungsör, nära den stora syfabriken Rapps, som låg i Arboga. (Nandor var nämligen utbildad skräddare). Mitt bland symaskiner, tillskärning och ångpressar sprang han på sömmerskan Gun. Dom fann snabbt kärleken i varandra och gifte sig några år efter. Äldsta sonen Johnny (min kära make) föddes 1968 och lillebror Tomas -71. 

1987 träffades jag och Johnny och jag är innerligt glad att Nandor hamnade just här! Vi har vid några tillfällen besökt släkten i Budapest och där fått möta den Underska kulturen och maten. Förutom Gulaschsoppa och Palashinta (pannkakor) så är nog Langos min största favorit.

En härlig tradition som vi bär med oss är vårt årliga släktkalas ute vid Högsjön, där Johnnys lillebror lagar Gulashsoppa över öppen eld. Senast stod även jag och friterade Langos för fulla muggar. Solen sken och det var såååå gott!!

Nandors lilla mamma Anna levde ett långt liv i Pommas utanför Budapest. Hon dog 102 år gammal påsken-24, när sonen Nandor nyss fyllt 84 år. Tack vare Anna och Johnnys och mina barnbarn, så levde vi närapå 7 år med 5 generationer.

VARSÅGODA - HÄR HAR NI MITT RECEPT PÅ LANGOS

Ca 16 st

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt potatis (riven)
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special
1 dl mjöl till utbakning
ca 7 dl olja till fritering (jag använde friteringsolja)

Topping!
Alt. 1: Creme fraiche, hackad rödlök och röd stenbitsrom (och ev. vitlök)
Alt. 2: Nutella och skivad banan

GÖR SÅ HÄR:

- Rör ut jästen i det ljumma vattnet.
- Blanda med riven potatis, salt och mjöl.
- Arbeta till en slät, blank och ganska lös deg.
- Jäs degen i ca 40 minuter.
- Arbeta in lite mer mjöl i degen på mjölat bakbord.
- Dela degen i 16 bitar eller valfri storlek och kavla ut till ovaler. Tänk på att de skall få plats i kastrullen eller fritösen.
- Jäs dem i ytterligare 10 minuter på väl mjölat bakplåtspapper. (det blir lite kladdigt)
- Hetta upp olja, ca 5 cm, i en tjockbottnad kastrull (eller fritös) och fritera bröden någon minut/sida tills de är gyllengula.
- Lägg upp på galler eller hushållspapper.
- Fyll på med olja efter hand om så behövs.

Lägg på toppingen och njut dem ljumma! 
Salta eller söta :)

Lycka till med era Langos!
Kram Jennie


 

» SE ALLA VÅRA RECEPT 

 

 

tisdag 17 maj | 11:25 2016

Taxinge Slotts Marängtårta

marängtårta

RECEPT PÅ TAXINGE SLOTTS MARÄNGTÅRTA

Taxinge Slott kan du ha fester, middagar, konferenser och utställningar... Men visse du att Taxinge Slott också kallas för Kakslottet. Dels för sin gigantiska kak & tårtbuffé men även för att Hela Sverige Bakar spelar in i slottsparken. Här får du receptet på deras underbara Marängtårta. Se filmen och följ instruktionerna. 
PS! När vi hade gäster hemma som var glutenintoleranta, så bytte jag ut vetemjölet mot potatismjöl/majzenamjöl, vilket gick jätte bra!

Ung: 225 grader
Gräddningstid: 25-30 minuter

BOTTEN:
150 g strösocker
190 g smör el. margarin
5 st äggulor
1,5 msk bakpulver
175 g vetemjöl
1,5 dl mjölk

MARÄNG:
2 1/4 dl äggvita
375 g strösocker
1,5 msk vaniljsocker

FYLLNING:
1 liter vispgrädde
2 smk cognac

GARNERING:
Jordgubbar

GÖR SÅ HÄR (se filmen)


 » SE ALLA RECEPT

 

fredag 18 mars | 10:27 2016

Jennies Energimüsli-bars, recept

Jennies-energimüslibars

Recept på Jennies Energimüsli-bars

Jag älskar att baka, men sakar ibland godsaker som inte innehåller så mycket socker. Här har jag gjort ett recept med bas av min goda Müsli/granola och lite annat gott som aprikoser och jordnötter... Idag får det bli uppladdningen inför vårt fredagsgympass. Men jag kan lova att de funkar lika bra som en gobit till fikat!

INGREDIENSER
ca 15 st

15 torkade aprikoser
1 dl jordnötter
4 msk jordnötssmör
2 msk flytande honung
1 msk kakao
3 dl 'Jennies müsli/granola' * (se receptet här)
va 40 g choklad att toppa med

* Istället för Jennies Müsli så borde det funka med 3 dl av en blandning av mandel, ceshewnötter, hasselnötter, havregryn.

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa allt (utom chokladen) i en matberedare/mixer så att det blir en grynig, klibbig massa.
2. Tryck ut massan i en form med bakplåtspapper (ca 15x25cm)
3. Ställ i kyl eller frys nån timma.
4. Smält ca 40 g choklad av önskad sort och bred över ett lager.
5. Skär i lagom stora bars/bitar och slå in i bakplåtspapper eller cellofan. 

Jag önskar er en härlig bak-fredag!
/Kram Jennie Sterner, Eventmarket.se


 

» SE ALLA VÅRA RECEPT

 

fredag 12 februari | 08:40 2016

Vaniljhjärtan, Recept

vaniljhjärtan-recept

Snart är det Alla Hjärtans Dag. Å vad kan väl passa bättre än att baka underbara Vaniljhjärtan! Här har du ett bra recept:

INGREDIENSER:

KAKDEG

4 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

0,75 dl socker

1 äggula

200 g smör

FYLLNING

1 ägg

1 msk socker

0,75 msk potatismjöl

2 dl mjölk

1 msk vaniljsocker

GARNERING

florsocker


GÖR SÅ HÄR:

1. Smörj/smöra hjärtformar av metall väl.

2. Blanda vetemjöl, potatismjöl, socker, äggula och smör till en smidig deg. Låt degen ligga inlindad i plastfolie ca 30 minuter i kylskåpet.

3. Förbered fyllningen
Blanda ägget, sockret, potatismjölet och mjölken i en kastrull. Sjud under vispning på svag värme tills krämen tjocknar. Var noga med att krämen inte bränns vid. Låt den kallna. Smaksätt den med vanilj.

4. Gör hjärtan
Kavla ut degen till en platta (inte för tunn). Klä formarna med drygt hälften av degen. Lägg en klick kräm i varje form. Täck dem med lock av degen. Kläm till degen väl runt kanterna.

5. Grädda kakorna på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 15 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna på plant underlag medan de ännu är varma. Sikta över lite florsocker strax innan de ska serveras.

Lycka till med Vaniljhärte-baket!
Kram Jennie Sterner

fredag 04 december | 09:38 2015

Recept på Nutella

nutella-recept

RECEPT PÅ NUTELLA

När våra grabbar var små så firade vi alltid in första dagen på jullovet, sommarlovet och sport- och påsklovet med att duka fram Nutella på frukostbordet. Även när vi åkte till Idre den där sköna skidveckan, så fick Nutellan följa med. Tänk att få ha himmelsk god chokladkräm på mackorna, istället för ost och skinka, vilket vi annars hade!

Till min stora lycka så sprang jag häromdagen på ett recept på hur man själv kan göra denna fantastiskt goda chokladkräm. Jag trixade lite med ingredienserna, för att få till det på bästa sätt. Var så goda :)

RECEPT:

180-200 g hasselnötter (Det finns rostade utan skal att köpa - det gör jag!)
1-2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
3 msk florsocker
en klick smör
ca 30 g smält choklad

SÅ HÄR GÖR DU:

Om du inte redan köpt färdigskalade och rostade hasselnötter, så får du göra det jobbet först. (rosta på plåt i 200 gradig ugn, ca 5-10 minuter. Lägg dem sedan i en handduk och gnid av skalen)
Nu är det dax att mixa nötterna. Länge och väl. Först blir det en smulig nötmassa och efter ett tag blir till en slät, fet kräm. Ju längre du mixar (gärna 5-10 minuter) desto slätare blir krämen.
Häll i kakaon, vaniljsockret, saltet och florsockret i nötkrämen och mixa ihop. Till sist klickar du i smöret och den smälta chokladen och mixar lite till. Häll upp i glasburkar och förvara i kylen.

Nutella-krämen är jätte god att ha på rostat bröd eller nybakade scones. Den kan givetvis även användas i bakverk eller helt enkelt avnjutas med sked. Försvinnande god!

Lycka till alla chokladälskare!
Kram Jennie


 

» TILL EVENTMARKETS RECEPTSAMLING

 

torsdag 01 oktober | 16:29 2015

Recept Daim-biskvier

Recept på Daimbiskvier

daimbiskvier-720

Dom här läckerbitarna blev vi bjudna på hos ett par vänner häromsistens... Och sen dess har det blivit en av mina favorit-bakverk. Dom känns så lyxiga och är faktiskt inte alls så trixiga att göra. Och dessutom är dom Glutenfria. Jag har ökat på receptet så att det blir några fler när man ändå håller på. Du måste bara prova!

 

RECEPT DAIM-BISKVIER
ca 12 större eller 25 något mindre (dom mindre föredrar jag)

TILL BOTTNARNA

400 g mandelmassa, riven
1 dl socker
2 äggvitor

SMÖRKRÄMEN

250 g smör
2,5 dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2,5 dubbeldajm

CHOKLAD ÖVERDRAG

300 g mjölkchoklad eller annan choklad
0,5 dubbeldajm, hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Riv mandelmassan och blanda ihop med socker och äggvita.  Jag brukar köra blandningen med elvisp för att få den så slät som möjligt.

2. Klicka ut bottnarna på en bakpappersklädd plåt. Ett tip sär att fylla en spritspåse utan tyll och plutta ut lagom stora runda kluttar. Drygt en 5-krona för små biskvier.

3. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg. (tiden beror på storleken på bottnarna)

4. Vispa ihop rumsvarmt smör med alla ingredienser utom daimen. Även här använder jag elvispen och kör en stund så smörkrämen verkligen går ihop. Rör ner den hackade daimen i smörkrämen.

5. När bottnarna är färdiggräddade så kyler du dem i frysen ca 10 minuter. Annars kommer smörkrämen smälta...

6. Bred smörkrämen lite toppigt på undersidan av de kalla mandelbottnarna. Även nu ställer jag in dem i frysen ca 20 minuter.

7. Smält chokladen försiktigt i micron. Kör på svag microvärme och rör flera gånger tills chokladen är smält.  

8. Doppa biskvierna i chokladen. Vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration.

Biskvierna förvaras i kylskåp men går även bra att frysa.

LYCKA TILL MED BISKVI-BAKET!
Kram Jennie Sterner, vd, Eventmarket.se

biskvi-collage

 


» SE ALLA VÅRA RECEPT

torsdag 30 juli | 11:25 2015

Godaste Ananaspajen

ananspaj-recept

Recept på Godaste Ananaspajen

För många år sedan blev jag bjuden av min kära väninna och f.d kollega Malin di Zazzo, på denna underbara Ananaspaj. Sen dess har det varit min favorit. Jag minns hur hon dukade fram den alldeles ljummen i trädgården en varm sommardag, tillsammans med vaniljglass. Den fikastunden glömmer jag aldrig...

Recept:

Ingredienser till pajdegen:
150 g smält margarin
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Ingredienser till pajfyllningen:
2 dl creme fraiche
1 stor eller 2 små burkar krossad ananas
1 st ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla ingredienser till en deg. Tryck ut i en ugnsfast form.
3. Blanda ihop alla ingredienser till pajfyllningen.
4. Häll pajsmeten i pajformen.
5. Grädda i 20-30 minuter.

Pajen kan med fördel svalna lite innan servering.  Vi brukar servera den med glass eller grädde!


 

» SE ALLA RECEPT

 

 

torsdag 30 juli | 11:11 2015

Jennies Blåbärspaj

jennie-blåbärspajJennies Blåbärspaj

Nu  när skogen snudd på exploderar av bär, så känns det extra roligt att få bjuda på en paj med färska blåbär. Det går naturligtvis att köpa frysta blåbär också när lusten faller på mitt i vintern.

Här får du receptet på min jättegoda blåbärspaj. Jag utgick från favvopajen med ananas, men bytte helt sonika ut mot blåbär istället. Sååå god...

Ingredienser till pajdegen:
150 g smält margarin
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Ingredienser till fyllningen:
2 dl creme fraiche
1 st ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl blåbär

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla paj-ingredienser till en deg. Tryck ut i en ugnsfast form.
3. Blanda ihop alla ingredienserna till pajfyllningen.
4. Häll pajsmeten i pajformen och grädda i 20-30 minuter.
Låt svalna lite innan servering.

Vi brukar servera den med glass till, men grädde går så klart bra det också.

Här hittar du receptet på bästa » Ananaspajen

 

torsdag 30 juli | 10:50 2015

Samanthas Bruchetta con pomodoro

samantha-bruchettaSamanthas Brushetta con pomodoro

Samantha driver företaget al dente i Stockholm där hon lär ut Italiensk matlagning på riktigt.

Här bjuder hon på en snabb Italiensk förrätt som gör vardagen lite lyxigare. En Bruchetta med söta goda tomater, surdegsbröd, olivolja och basilika...

Ingredienser:
4 skivor surdegsbröd
1 paket körsbärstomater, ca 200 g
10 svarta oliver
1 halv kruka färsk basilika
olivolja, extra vergine
2 vitlöksklyftor
salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Grilla bröd- skivorna på ett galler tills de fått fin färg. Dela under tiden tomaterna i mindre bitar och blanda dem med olivolja och salt. När brödet är klart, dela en vitlöksklyfta i två och gnid in den ena sidan av brödet med den. Fördela sedan tomaterna på brödskivorna. Toppa med svarta oliver och färsk basilika.

Visst låter det gott!

Eventmarket-logo

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket | » Bli medlem