kanelbullar-receptbild

KANELBULLENSDAG 4 OKTOBER

Den 4 oktober firar hela Sverige Kanelbullens-Dag. Själv dansar jag gärna runt i köket med bunken och kaveln och genomför årets härligaste bullbak! En rätt rolig grej är att jag Jennie, vd och den dagliga drivkraften bakom Eventmarket, bakade mej till en semifinalplats i TV4's program Hela Sverige Bakar 2021.

Därför vill jag idag bjuda er på mitt allra bästa recept på Kanelbullar. Och längre ner på sidan hittar du även recept på Kanelbulleglass, kanelbullesnittar, Kanelbullemuffins mm.

Lite kuriosa om Kanelbullensdag...
Kanelbullensdag instiftades 1999 av Hembakningsrådet i samband med att de firade sitt 40-års jubileum sen de startade. De ville hylla den stora hembakartraditionen genom att lyfta fram ett älskat bakverk. Dessutom ville dom skapa en tradition som alla kan delta i. Höstens skördetid innebar ju högsäsong för bakning i svenska hem och Kanelbullar till fikat är en del av vår svenska mat/brödkultur. Även om Kanelbullens dag startade 1999 så började man baka Kanelbullar redan runt år 1920, då det efter kriget blev enklare att komma åt ingredienser. Firandet den 4 oktober har blivit mycket populärt och dagen finns inskriven i flera svenska almanackor, men fenomenet har även spridit sig utomlands. 

Jennies-kanelbillar-mailbild2Jennies bästa recept på Kanelbullar

FÖRBEREDELSER

Ställ fram det som skall vara rumsvarmt - smöret, mjölken och jästen. Jag brukar ta ut smöret ur kylskåpet redan kvällen innan jag ska baka. Riktigt smör håller sig bra flera dagar i rumstemperatur. Men det går även att riva smöret på rivjärn för att snabbare får det rumsvarmt.

VETEDEG

5 dl mjölk
1 pkt (50 g) färsk jäst
Ca 800-850 g vetemjöl (ca 13-14 dl)
135 g strösocker (1,5 dl)
10 g salt (1 tsk)
1 ägg
6 g stött kardemumma (2 tsk)
(Mitt bästa tips är att ha en egen 'saltkvarn' med bara kardemummakärnor. Det ger en fantastisk färsk kardemummasmak)
150 g rumsvarmt smör

FYLLNING

150 gram rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
2 dl socker
3 msk kanel
2 msk potatismjöl

PENSLING & DEKOR

1 ägg
1 tsk vatten
några saltkorn
1 dl pärlsocker
ev. strössel

SOCKERLAG

1,5 dl socker
1,5 dl vatten

Varsågoda, börja baka!

Börja med vetedegen:

• Smula ner jästen i degskålen (Jag använder alltid min köksmaskin med degkrok/degrulle) och häll över den rumsvarma mjölken, rör om tills jästen löst sig.

• Tillsätt ca hälften av mjölet och därefter ägget, socker, salt & kardemumma. Kör några minuter så att allt går ihop. Tillsätt nu det mesta av mjölet (spar någon dl) och sist det rumsvarma smöret. Låt maskinen knåda degen i ca 10 minuter. Alt 15 minuter för hand. Skulle degen kännas alltför lös så tillsätt lite mer mjöl. Degen skall vara blank och smidig när den är klar och hellre lite lös än för mjölstinn.

• Låt degen vila övertäckt med plastfilm och bakduk cirka 20-30 minuter. Jag brukar låta den vila i en stor vid skål, där den har gott om plats.

Gör iordning fyllningen:

• Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och vispa samman med elvisp. Potatismjölet gör att fyllningen inte rinner ut lika lätt under gräddningen.

När degen vilat färdigt så delar du den i två delar. Kavla ut varje deghalva (en i taget) till en stor rektangulär platta (ca 50 x 40 cm) och bred på fyllningen på hela plattan.

Dags att forma bullarna!

• Jag brukar göra tvinnade kanelsnurror, så jag viker degplattan i 3-slag. Vik över långsidan en bit över mitten och sedan den andra långsidan över de andra två lagren. Nu har du en avlång platta i tre lager med fyllning emellan varje lager.
• Skär nu ca 2 cm breda remsor längs hela degen och gör däreftger ett snitt i varje remsa, så det ser ut som ett par byxor. Tvinna 'byxbenen' med varandra och snurra ihop till en bulle. Vik in snurrans ände under bullen, så att den inte 'sticker iväg' när den gräddas.

• Låt bullarna jäsa 1-2 timmar på en plåt med bakplåtspapper (med eller utan bullpapper). Du kan även använda en muffinsplåt för att få lite höjd på bullarna. Lägg över en bakduk.

• Sätt på ugnen på 225 grader (200 grader varmluft).

• När bullarna jäst färdigt, penslar du dem med ägg. Vispa ihop ägget tillsammans med lite vatten och några saltkorn. Saltet gör att äggvitan löses upp och du slipper klumpar av 'omelett' på bullarna.

• Strö på pärlsocker och ev. lite strössel.

• Gädda bullarna i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter.

Koka sockerlag:
Koka 1,5 dl vatten och 1,5 dl socker i ca 5 minuter i en kastrull. Det skall bli lite simmigt. Den varma sockerlagen penslas på bullarna direkt när de kommit ut från ugnen. Det skapar en vacker glansig yta och håller brödet saftigt längre.

Lycka till med bullbaket!
Hälsar Jennie Sterner
- deltagare i Hela Sverige Bakar 2021 och tillika VD för Eventmarket.se


Mer Kanelbulle-alternativ på Kanelbullensdag 4 oktober...

1kanelbulle-glass 1kanelbulle-snittar1kanelbulle-kladdkaka1kanelbulle-muffins1kanelbulle-sockerkaka

 

 


 

» SE ALLA VÅRA RECEPT

ny-logo-utan-since

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket