fredag 23 januari | 17:00 2015

Jennies Chokladmousse

Universums... eller åtminstone Världens godaste chokladmousse. Det har i alla fall alla våra gäster intygat, då vi gång på gång får frågan... -du gör väl din goda chokladmousse till dessert! Receptet har du här!

chokladmousseIngredienser 2 pers

50-75 g choklad (mörk el. ljus- el. mörk blockchoklad  alt. valfri goding, dock helst utan 'bitar' i) )
1 msk mjölk
1 äggula
1 msk socker
2 tsk whisky ( el. likör... el. inget)
1 dl vispgrädde

Ingredienser 5-6 pers / el. 10 småglas (tex. såna värmeljusglas från IKEA)

150-200 g choklad
3 msk mjölk
3 äggulor
3 msk socker
6 tsk whiskey
3 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Hacka sönder chokladen och smält den tillsammans med mjölken i en skål i vattenbad.
2. Vispa äggula och socker så det blir vitt och pösigt. Blanda i whiskyn/likören.
3. Häll i den smälta chokladsmeten i äggblandningen.
4. Vispa grädden till 'mjukt skum' och vänd ner även den i choklad-ägg-smeten.
5. Häll upp i små skålar/glas och låt stelna i kylskåp några timmar el. gärna över natten.
6. Garnera ev. vid servering med vispgrädde och riven choklad.... eller med en liten pralin :)

Receptet är himla enkelt att förstora. Jag gjorde om det 40 portioner när jag själv fyllde 40, vilket räckte till nästan 80 halvfyllda små värmeljusglas från IKEA. Perfekt då mina kära väninnor också bidrog med en massa annat gott till dessertbuffén. 

Lycka till nu alla chokladmousseälskare :)
Kram Jennie


 

» TILL ALLA RECEPT

 

fredag 23 januari | 16:20 2015

Jennies rostade Nöt-Müsli

Tänk att det är så otroligt enkelt att göra sin egen Müsli. Med nötter och frön, inga konstiga tillsatser och minimalt sötad, blir den dessutom himla nyttig! Denna müsli rostar jag i ugnen vilket gör att den även kan kallas 'Granola'.

musli-stor

Recept på Jennies rostade Nöt-Müsli/Granola

Ingredienser som räcker till en hel långpanna:

5 dl havregryn
1 dl solroskärnor/frön
1 dl pumpakärnor
1 dl skalade sesamfrön
1 dl linfrö
1 dl cocosflingor
4 dl hela eller grovt hackade nötter (gärna en mix av mandel, hasselnötter, pecannötter, pistagenötter, cashewnötter...)
5 msk rapsolja
4 msk flytande honung
2 msk vatten
ev. 1 msk ljus muscovadosocker
Smaksättning: 1 tsk kanel & 1 tsk kardemumma alt. 1,5 tsk vaniljsocker / flytande vaniljarom (välj själv)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175° (150° om du har varmluftsugn)
2. Blanda havregryn och alla frön i en bunke
3. Hacka nötterna grovt och tillsätt även dem med de torra ingredienserna
4. Tillsätt smaksättningen
5. Värm oljan, honungen, vattnet och ev. muscovadosockret i en kastrull. 
6. Blanda samman allt väl och lägg i en stor långpanna/djup plåt.
7. Grädda i ca 15 minuter i ugn men se till att det inte blir bränt.
8. Efter 15 minuter stänger jag av värmen men låter plåten stå kvar i ugnen samtidigt som jag gläntar på luckan så att müslin 'torkar'. Här kan den gärna stå över natten.

Denna müsli går åt som smör i solsken. Supergod till fil eller yoghurt och gärna lite färsk frukt till. Den är även supergod att strö på havregrynsgröten på morgonen. Förpackad i fin burk eller cellofanpåse, blir den även en trevlig present när man går bort :)

Lycka till!
/Jennie


 

» TILL RECEPTET JENNIES ENERGI-MÜSLIBARS

» SE ALLA VÅRA RECEPT

 

 

fredag 23 januari | 16:00 2015

Marknadsnougat

Marknadsnougat har alltid varit populärt hemma hos oss runt jul. Här får du mitt bästa recept som både är enkelt att göra och samtidigt generöst! (det blir ju ett gäng bitar...)

marknadsnougat-stor

Recept - Marknadsnougat

Gör så här:

1. Smält 125g cocosfett i en kastrull.

2. Tillsätt 6 dl socker och knappt 2 dl vatten. Rör om och koka upp.

3. Blanda ihop 6,5 dl vetemjöl, 4 dl florsocker och 1 dl kakao/o'boj och häll i kastrullen med cocosfett.

4. Vispa snabbt ihop blandningen så att allt blir en smidig smet. Gärna med elvisp.

5. Häll ut på bakplåtspapper. Det stelnar fort, så var snabb att bred ut till lagom tjocklek.

6. Låt stelna i kylskåp och skär sedan ut de små gobitarna i lagom stora bitar.

(förvaras i kylskåp)

 

Gott som sjutton - God jul / Jennie

 

fredag 23 januari | 15:47 2015

Saffransostkaka på Italienskt vis

Det här receptet hittade jag på Matklubben.se och måste bara dela med mej av. En underbart gyllengul Saffransostkaka på Italienskt vis!

saffransostkaka

Ingredienser

(4-6 personer)

1 dl sötmandel
1 bittermandel
1 kuvert saffran
½ dl råströsocker
2 burkar ricottaost á 250 g
1 citron, finrivet skal
½ dl vetemjöl
2 ägg
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 msk hackad sötmandel

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Smörj och bröa en liten ugnsfast form.
Hacka mandel, bittermandel, saffran och socker fint i mixern.

3. Blanda i ost, citronskal, mjöl och kör några varv så att allt blandar sig.

4. Knäck äggen ett i taget och kör ytterligare någon sekund. Blanda i mjölk och ½ dl grädde och kör snabbt till en jämn smet.

5. Häll smeten i formen och grädda i ca 45 min.

6. Lägg ett ark folie ovanpå kakan om den börjar få för mycket färg.

7. Vispa resten av grädden lätt.

Servera kakan med lite hackad mandel på toppen och grädde.

Låt er väl smaka
önskar vi på eventmarket.com :)

 

fredag 23 januari | 15:39 2015

Saffrans-snittar

Julen nalkas och jag ser fram mot julebak och pyssel. Låt mej få bjuda på en superenkel kaka som du med fördel kan göra extra många av och sedan frysa in.

ca 35 st
Tid: 20 minuter + 15 minuter i ugnen

1safranssnittarIngredienser

1 kuvert saffran, 1/2 g
1 dl socker
150 g smör
1 1/2 msk ljus sirap
1 1/2 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°
2. Stöt saffranet till fins pulver tillsammans med 1 tsk av sockret.
3. Lägg smöret i en bunke. Tillsätt resten av sockret och saffransblandningen. Rör blandningen ljus och porös.
4. Tillsätt sirapen. Blanda ner mjöl blandat med bakpulver och arbeta snabbt samman till en deg.
5. Dela degen i tre jämnstora bitar. Rulla ut dem plåtlånga och lägg över på plåt med bakpapper. Platta till dem lätt.
6. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Skär längderna i sneda snittar medan de fortfarande är varma.

Lycka till med julbaket!
Hälsningar Jennie Sterner, eventmarket.com

fredag 23 januari | 15:30 2015

Frasiga Våfflor

våfflor-720

På Marie bebådelsedag den 25 mars (även kallad Våffeldagen) äts det en massa våfflor runt om i landet. Men visste du varför vi äter våfflor?

Marie bebådelsedag har firats sedan 500-talet. Att man firar just denna dag beror på att det är nio månader före jul. Förr kallades Jungfru Maria även för "Vår fru" vilket gjorde att Marie bebådelsedag även fick namnet Vårfrudagen. Slarvigt uttal och/eller hörfel gjorde sedan att Vårfrudagen blev Våffeldagen.

Och att det blev just våfflor har sin naturliga förklaring i att det förr i tiden, efter vinterns ruskmörker, åter fanns större tillgång till både ägg och mjölk.

Låt oss få bjuda på ett frasigt recept utan ägg!

Ca 6-10 st

100 smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
¼ tsk salt
4 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret och låt det svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev förbereder tillbehören.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet med en handvisp. Tillsätt resten av mjölken och det avsvalnade smöret.

3. Hetta upp våffeljärnet och pensla laggen med lite smör. Häll på ca 1 dl smet och grädda våfflorna gyllenbruna. Vispa mellan varje våffla, annars sjunker mjölet gärna till botten.

4. Servera våfflorna nygräddade, gärna med vispad grädde och färska bär eller sylt.

Våfflorna kan ätas med sylt och grädde, men även glass och chokladkräm som tex. nutella. En annan populär variant hemma hos oss är cremefraiche, rödlök och röd eller svart rom. Himla gott och inte lika sött :)

Lycka till
/ Eventmarket

fredag 23 januari | 15:19 2015

Semlor á la Eventmarket - Recept

Här på kontoret blir det så klart semlor på fettisdagen. Och inte vilka semlor som helst! Riktigt smarriga Eventmarket-Semlor .....Lite godare och lite orangare!

panorama-semlor-recept

Varsågod - här har du mitt recept / Jennie

ca 20 st.

SEMMELBULLE

30 g jäst (lite mindre än ett jästpaket)
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1/2 tsk hjorthornsalt
2 tsk stött kardemumma
2 äggulor
knappt 1 liter vetemjöl
100 g smör (rumsvarmt)
ägg till penslingen

FYLLNING & DEKOR

vispgrädde
mandelmassa som färgas orange (gul+röd 'karamellfärg')
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken som du värmt till 37°. Rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt salt, socker, hjorthornsalt, kardemumma och äggulor... och blanda sedan i ca hälften av mjölet. Rör ihop till en klibbig deg.
3. Nu är det dags för det rumsvarma smöret, som du klickar i degen.
4. Slutligen tillsätter du resten av mjölet och knådar ihop till en deg. Drygt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Degen skall vara lite blank och släppa degbunkens kanter. Men var försiktig med mjölet så att degen inte blir för torr.
5. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
6. värm ugnen till 225°
7. Baka ut till ca 20 runda bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. 
Tips!
För att få riktigt runda fina och spänstiga bullar så handrullar / rundrullar jag dem. Jag brukar alltid väga varje bit  för att få lika stora bullar / semlor. (45-50 gram för en mindre semla och 70 g för lite större). Jag lägger begbiten på bakbordet och kupar handen över. Sen är det bara att börja rulla. Jag trycker lite hårdare i början och lättar sedan på trycket medan begbollen blir allt rundare.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8-9 minuter.

9. Vispa ihop mandelmassa med lite grädde, för att få den 'lösare'. Tycker du om lite 'crunchigare' mangelmassa, så kan du även ha i lite rostad flagad mandel som du hackar.
10. Vispa grädde med en gnutta florsocker i, för smakens skull.

MONTERING

Skär eller klipp av ett litet lock i bullen. Fyll semlorna med (orange) mandelmassa och spritsa/klicka på mjukvispad grädde. Slutligen lägger du på locket pudrar med florsocker.

Lycka till med semle-baket.
/ Jennie Sterner, Eventmarket


 

» Till alla recept 

tisdag 20 januari | 16:59 2015

Annas Kanelkaka

recept på Annas kanelkaka

Anna Ljunggren på Aros Congress Center tipsar om en lyxig sockerkaka som sprider en gudomligt härlig kaneldoft i hela köket! Vill man så kan man även ha i äppelskivor för att få en riktigt god äppelkaka.

Ingredienser

175 g smör eller margarin
2,5 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2,5 dl gräddfil
1/2 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1/2 dl socker
Ev. äppelskivor från ett stort skalat äpple

Gör så här:

- Blanda först av allt gräddfil och bikarbonat.

- Vispa sedan margarin och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget.

- Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.

- Rör sedan ner mjölblandningen i margarin/socker/ägg-smeten. Rör sist ner gräddfilsblandningen.

- (Skala äpplet och skär i skivor/klyftor)

- Klicka ut hälften av smeten i en form med löstagbara kanter.  Strö över ca hälften av sockret som blandats med kanel och stick ner äppelskivorna. Klicka sedan ut resten av smeten och till slut resten av socker/kanelblandningen.

Baka i 45-60 minuter i 175 grader.

 

Lycka till med kanelkakabaket och tack Anna Ljunggren på Aros Congress Center för receptet :)

» Till Profilsidan Aros Congress Center

» SE ALLA RECEPT


 

...........TJEJSNACK MED ANNA LJUNGGREN  
PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 8 MARS 2013

Godmorgon Anna!
Idag är det den Internationella Kvinnodagen och jag måste så klart passa på att gratulera oss kvinnor och samtidigt fråga dig:

Hur skulle du vilja bli uppvaktad en dag som denna?
Annas klockrena svar blev:
- Med respekt och diamanter!

Vad är det mest positiva med ditt jobb?....

» Läs hela tjejsnacket med Anna

 

tisdag 20 januari | 16:53 2015

Cookies

 

cookiesLåt oss få bjuda på ett härligt recept på Mjuksega Cookis, som kan smaksättas i all oändlighet. Dessa kakor passar utmärkt att baka till barnkalas, kafferep, till studentmottagningen och andra festligheter. Tipset för att få dem så där mjuksega är att inte överarbeta degen. Och att inte grädda dem för länge.

Mjuksega Cookies

Grundsmet:

300 g Vetemjöl (5 dl)

0.5 tsk Bakpulver

1 nypa Salt

1 st Ägg

1 st Äggula

2.5 dl Farin / muscovadosocker (180 g)

1 tsk Vaniljsocker

115 gSocker (1,25 dl)

150 g Smält smör

+ smaksättning!

Olika förslag på smaksättning:

Choklad & Hasselnöt
Gör degen enligt grundreceptet och tillsätt 100 g valfri choklad (hackad) samt 70 g hackade hasselnötter i smeten

Vit Choklad & Ingefära:
Gör degen enligt grundreceptet och tillsätt 100 g vit hackad choklad och 1 tumstor färsk riven ingefära i smeten

Choklad & Cocos:
Gör degen enligt grundreceptet och tillsätt 100 g mörk hackad kvalitetschoklad 60-70% samt 0,5 dl kokosflingor i smeten.

Pistage & Choklad
Klicka upp pistagekräm på ett bakplåtspapper och frys in (ca 2 cm stora bollar). Gör degen enligt grundreceptet och tillsätt 100 g hackad mjölkchoklad samt hackade pistagenötter i kaksmeten. Bädda in den lilla bollen med fryst pistagekräm i kaksmeten.

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 160 grader.

2. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan för att svalna.

3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.

4. Vispa ägg, farinsocker och strösocker i en bunke till smeten ser ljusbrun ut, vänd sedan i det smälta smöret och vispa igen. Jag använder elvisp men det går att vispa även för hand.

5. Vänd i mjölbladningen i sockersmeten. Vänd först i hälften, blanda och vänd sedan i resten med en slickepott tills allt mjöl blandats in i smeten.

6. Nu tillsätter du valfri smaksättning.

Hemligheten med att få kakorna segna och mjuka, är att inte överarbeta degen. Jobba snabbt, men se till att allt blandas.

7. Väg upp ca 35 g / kaka och lägg ut 'bollarna' med lite 'space' på en plåt med bakplåtspapper. Platta dem liiite och grädda kakorna i ca 15 minuter. De ska bli lite gyllene i kanterna men lite vobbliga i mitten - då är de färdiga. Låt svalna på plåten och förvara dem sedan lufttät kakburk för att få dem att hålla sig sega och goda i flera dagar. De går även givetvis att frysa kakorna.

Lycka till!
/ Jennie Sterner, Eventmarket


 

» SE HELA VÅR RECEPTSAMLING

tisdag 20 januari | 16:48 2015

Kladdkaka Rocky Road

kladdkaka rockyroad

 

Den här kakan med Rocky Road-smaksättning är helt amazing! En oemotståndligt god kladdis med en ljuvlig blandning av sött och salt.

Rocky Road-fyllningen består av minimarshmallows, dumlekolor och cashewnötter. Sött och salt i en salig blandning - makalöst gott!!! Om man inte vill ha alla ingredienserna i kakan är det bara att utesluta det man inte gillar. Det går också bra att strunta i fyllningen och bara göra en klassisk kladdkaka för receptet är utsökt!

Kladdkaka rocky road

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
4 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
ca 1 dl minimarshmallows
ca 18 st dumlekola, skuren i bitar
ca ¾ dl salta cashewnötter, delade på mitten

Garnering:
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Smörj en form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter med smör och bröa den.

3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och blanda snabbt ihop allt till en slät smet. Blanda ner minimarshmallows och dumlekola

4. Häll smeten i formen. Strö cashewnötterna jämnt över kakan.

5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.

6. Låt kladdkakan kallna i formen. Pudra över lite florsocker före servering.

 

Vi önskar er en trevlig stund bland bakbunkar och slickepotter!
/ Jennie, Eventmarket

Eventmarket-logo

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket | » Bli medlem