måndag 19 januari | 11:11 2015

Amerikansk CookieCake

cookiecake

Jag hittade en ny rackare till min receptsamling, som snabbt fick hänga med till nära och kära.
Jag brukar baka denna makalöst goda kaka i en gjutjärnstekpanna och knyta en rosett om handtaget, så blir det en fin gå-borts-present! Funkar även att grädda den i en vanlig springform eller som cookiestora kakor. Hasselnötterna kan bytas ut mot sötmandel eller uteslutas helt om man vill.

Ingredienser

(12-15 bitar)

175 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl
150 g mörk eller ljus choklad, hackad

Garnering
1/2 msk hasselnötter, hackade

Till formen
smör
kokos eller ströbröd

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hacka chokladen och nötterna grovt.

3. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget.

4. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg. Blanda ner chokladen.

5. Tryck ut smeten i en smord och bröad (kokos eller ströbröd) stekpanna, 22-24 cm i diameter, eller en springform i samma storlek. Strö över nötterna.

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35-40 min. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.

Kakan kan ätas som den är till fikat eller med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass om du vill servera den som dessert. Den går snabbt att göra (förbaskat god kakdeg!) och håller sig bra i ett par dagar om du förvarar den i kylskåpet. 

 

Tjoflöjt / Jennie


 

» SE HELA VÅR RECEPTSAMLING

 

måndag 19 januari | 11:11 2015

Jennies Tiramisu

tiramisu-recept-bild1

Tiramisu är en perfekt dessert som både är himmelskt god med sin lite vuxna kaffelikörsmak och dessutom enkel att göra. Jag brukar alltid göra den dagen innan. Då hinner den gotta till sig och bli så där krämig och god samtidigt som den bara står där helt klar i kylen, när gästerna skall serveras. Ibland gör jag den i en stor form, men jag har även gjort den i små portions-glasformar. Lycka till med din Tiramisu!

Ingredienser

(ca 6-8 pers)

  • 2 paket Mascarpone, (250 g/paket)
  • 5 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 st ägg, (äggulan)
  • 1,5 msk Amarettolikör, (mandellikör)
  • 4 msk kaffe, starkt, gärna espresso
  • 200 gram (ca 24 st)  Savoiardikex / ladyfingers
  • ca 20-30 små mandelbiskvier, såna man har i nyponsoppan. (kan uteslutas, men blir himla gott då de tillför extra mandelsmak)
  • 1 msk kakao

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa grädden med 1 msk socker i en djup bunke, ganska hårt.

2. Separera äggulan från äggvita.

3. Spara äggulorna och vispa ihop med resten av sockret i en stor bunke.

4. Rör ner mascarponeosten i äggsmeten och vispa allt till en fast crème.

5. Vänd ner grädden i marscarponecremen och rör försiktigt så att det blandas.

6. Blanda starkt kaffe/espresso med Amarettolikören

7. Börja monteringen:
Lägg ett lager (ca 12 st) kex i botten av en medelstor form med hög kant. (I italen brukar man använda en glasform, med det går bra med annan form också)

8. Droppa kaffe-likör över varje kex med en liten sked. Tänk att kexen bara skall bli 'halvblöta'. Annars kommer desserten bli för 'blöt'.

9. Bred hälften av crémen som ett lager över kexen.

10. Lägg på de små mandelbiskvierna över hela kakan.

11. Gör om samma moment igen med kex och vätska och avsluta med cremen. (dock inga mandelbiskvier överst)

12. Låt formen stå minst 1,5 timme eller gärna över natten i kylskåpet innan den serveras.

13. Just innan servering så pudrar du över kakao över kakan som serveras i i bitar eller direkt ur formen.

 

Önskar er lycka till med världens godaste dessert :)

Tjoflöjt / Jennie


 

» SE HELA VÅR RECEPTSAMLING

 

lördag 17 januari | 14:44 2015

Leilas Lussekatter

leilas-lussekatter720

Det här är Leilas recept på klassiska lussekatter.
Leilas tips för att få riktigt saftiga lussekatter är att baka med vetemjöl special för att få ett riktigt luftig saffransbröd.

Leilas Lussekatter
(24 - 32 st)

200 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
5 dl mjölk (3 %)
0,5 dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16-17 dl vetemjöl special

1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med) och russin till garnering

Gör så här:

1.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.

2.
Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.

3.
Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en skål/ bunke. Tillsätt ägg och strösocker.

4.
Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 - 15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).

5.
Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 - 60 minuter.

6.
Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i antingen 6 eller 8 bitar.

7.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

8.
Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 45-60 minuter.

9.
Blanda ägget med grädde i en skål och pensla lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna i 8-10 minuter.

 

» Till eventmarkets Receptsamling

lördag 17 januari | 13:16 2015

Påskmuffins

Påsken är en härlig tid på året. Ljuset, knopparna i trädgården och vårvärmen som skapar framtidstro! När vi firar något så gör vi det gärna med gott att äta. Här har du ett recept på påsk-muffins.

(12-15 stycken) pask-muffins

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ dl strösocker
3 ägg
1 dl matolja eller smält smör
½ dl mjölk eller saft

Glasyr:
2 dl florsocker
ca 4-5 tsk citronsaft

Dekorering:
gröna spaghetti-godis
påskgodis

GÖR SÅ HÄR:

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda ägg, olja och mjölk i mjölblandningen. Rör samman till en slät smet. Fyll 12 muffinsformar i muffinspanna till 4/5 med smet (eller ca 15 muffinsformar till 2/3 utan muffinspanna). Grädda muffins i mitten av ugnen (180°C) ca 12-14 minuter. Låt muffins kallna.

Blanda 2 dl florsocker och lite citronsaft samman till en slät smet. Bred över muffins och dekorera med spaghetti-godis (= gräs) och påskgodis (= ägg).

Glad Påsk!

» Se fler av våra recept

Eventmarket-logo

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket | » Bli medlem