Kräftskiva
På kräftskivan avstår vi etiketten. Här får man sörpla, suga och smaska... Här kan du även ladda ner Kräft- & snapsvisor!
Historik
Det var munkar som var först med kräftor. Under medeltiden serverades kräftor under de religiösa fasteperioderna. Kräftdjuren ansågs vara tillåten föda även under fastan. På 1500-talet åt man varma kräftor. Det spred sig till högadel och välbeställda personer i slutet av 1800-talet. Vanligt folk betraktade kräftorna misstro under mitten av 1800-talet. Men sedan spred sig vanan nedåt i samhällsklasserna. Kräftpremiären gick av stapeln i början av augusti, men idag anses premiären inte lika märkvärdig längre. De flesta väljer ändå att vänta till första veckan i augusti innan de bjuder till kräftskiva... eller kanske slår de till med kräftor som vickning på självaste nyårsafton!
Klädsel
På kräftskivan är det bra att ha på sig kläder som tål lite kräftspad och det krävs därför ofta ingen formell klädsel. Men skriv gärna valfri klädsel på inbjudan... eller kom gärna i jeans. Skriv så gästen förstår.
Inbjudan
Inbjudan kan vara informell dvs. via telefon, mail eller annat vilket är helt ok denna dag.
Dukning och bordsplacering vid kräftskiva
Duka med pappersduk, papperstallrikar och servetter. Bordsplaceringen kan man skriva direkt på duken. Vackra bordsdekorationer kan man också göra av stenar, blommor och snäckor. Kräftknivar och skaldjurstänger är andra attribut på bordet. Har du inga speciella kräftknivar går det lika bra att pilla ur klorna med baksidan på en tesked. Men ett par nötknäckare bör du lägga fram, kräftklor kan vara svårknäckta. Sätt en liten skål vid varje tallrik, alternativt några större strategiskt utplacerade, fyllda med ljummet vatten och några citronskivor - bra för kletiga kräftfingrar. Hushållsrullen är helt ok som extraservett vid kräftskiva och våtservetter brukar också uppskattas.
Hattar och lyktor
Hattar och haklappar är ett måste på kräftkalas. Ställ kulörta lyktor utanför huset/porten och häng upp kräftsolar ovanför bordet...
Engångsmaterial
Här är en länk till Scandi Profit, som säljer engångsmaterial som hattar, dukar, tallrikar, girlanger mm. Allt för olika festteman.
Mat och kräftor
En kräftskiva kan vara subskriberad, dvs. att anmälda gäster får betala 'kalaset' i förskott då kräftor är dyrt. Ett knytkalas är annars utmärkt. Planera med kräftor som förrätt. Alternativ för de som inte äter kräftor är räkor eller kronärtskocka. ...sånt som är pilligt och tar tid. Huvudrätt kan tex. vara en svampomelett. Det skall vara lätt och enkelt att äta. Efter kräftor får det inte vara något pilligt eller svårt. Eller som många gör.... duka fram både kräftor, omelett, västerbottenpaj, såser, smör, bröd och ost redan från start. Vill man sedan ha en dessert, så brukar även detta uppskattas.
Snaps och öl
Öl och snaps gäller som dryck. Inte vin! Man blandar inte vin och snaps. Man skålar normalt inte i snaps vid middagsbordet, men kräftskivan är undantagen. Krydda din snaps själv. Ta bort etiketten eller häll över den i en brännvinskaraff eller saftflaska. Man kan även frysa in en brännvinsflaska i en bunke fylld med vatten och blommor. Jag lovar att den ser festlig och kul ut när man ställer fram den. Glöm bara inte att ställa den frysta skapelsen i en skål, då isklumpen smälter under kvällen!
Sång
Att sjunga till brännvin är en helt svensk sed. I andra länder sjunger man till vinet. Snapsvisor hör till och det är lätt att ordna.
Vi önskar er en trevlig Kräftskiva!
/ Eventmarket
Här har du ett gäng snapsvisor till er Kräftskiva:
Kräftälskaren
Melodi: En sockerbagare
En stor kräftälskare här bor i staden,
han äter kräftor mest hela dagen,
han äter stora, men inte små,
han äter några med skalet på.
Och vid hans kräftbord där födar spriten,
man sjunger sånger om akvaviten,
och är du snäller så kan du få,
en liten kräftklo att suga på.
Kräftklon
Melodi: Vi går över daggstänkta berg
Till kräftklon man tager en sup sup sup,
som letar sig ner i magens djup djup djup.
Och den som börjar tveka,
om detta var en räka,
han tar sig en till liten sup sup sup
Kräftan
Melodi: Blinka lilla stjärna
Kräfta, kräfta prydd med dill,
och en immig sup därtill,
bröd och smör och ost och sill
och så några supar till.
Kräfta, kräfta prydd med dill, nu vi får allt vad vi vill.
Kräftruset
Melodi: Nu ha vi ljus här i vårt hus...
Vi ta' ett rus, här i vårt hus.
Kräftan är kommen, hopp tralalala.
Snapsen är här, månen den är full som en kastrull.
Hej nu brinner alla vackra ljusen.
Kräftorna och månen är på snusen
tralala tralalalala tralalalala tralalala!
Längtan är stor
Melodi: Sommaren är kort...
Inte en flaska, så långt ögat kan nå
Inte en droppe regn, på fera dar
Med en räka i mun, och kräftor i dill
sitter vi på festen och törstar ihjäl
Långsamma dagar, segar förbi
Refr.
Längtan den är stor,
större än du tror
men nu är den här, så ta för dig, för faskan är full
Snapsen den är bäst
ikväll så är det fest
Så lyssna på mej, fyll på glaset, tills jag ramlar omkull.
Nubben & Kräftan
Melodi: I sommarens soliga dagar..
På bordet står nubben och väntar,
så sakta på munnen vi gläntar,
men innan med andakt vi tar den,
vi sjunga som sig bör med glatt humör:
Ett sånt hallå när kräftor små vi väntar på att vi ska få.
De ligger still uti sin dill, när vi vår allsång klämmer till.
Av supar och brösttoner fulla vi sjunger där vi står: Hallå och skål!
Festen i mitt hjärta
Melodi: Stockholm i mitt hjärta..
Festen i mitt hjärta
låt oss besjunga en skål
Här utpå våran veranda
vi dricker så mycket vi tål
Med kräftor ifrån hela världen
suger vi i oss allt
Genom kräftornas kärlek till magen
får vi blandning av dill och salt
Nykokta kräftor
Melodi: Sjungom studentens lyckliga dag
Nykokta kräftor å nyslagen dill
Fem liter brännvin och sjuhundra pilsner
Rödaste skal ju är bättre än sill
Särkilt om man får supen därtill.
Skal kring stjärt och klor
Döljer dock smaken, bror.
Men ingen möda stor,
dom skall ju brytas opp, och aromen skall in i vår kropp.
Helan tömmer vi snabbt till dess klor,
Halvan tar vi sen tvärt till dess stjärt.
HURRAA!
Nu tager vi oss en sup
Melodi: Här kommer Karl-Alfred Boy...
Nu tager vi oss en sup
Sen äter vi några klor
Sen suger vi stjärtar och släpper små ärtar
förenar oss i en skål.
34:an
Detta glas som står på bordet
Det ska tömmas inom kort
Det skall sätta fart på blodet
Jaga sura miner bort
Här ska ätas, här ska drickas
Här ska sjungas natten lång
Om det spritter uti benen
Finns det säkert nåt på gång
Ja, nu är det fest för hela gänget
Ja, nu är det skål och botten upp
Här ska alla vänner trivas
Här är stämningen på topp
Och vi tar dig kära pärla
Vilken härlig medicin
Nu är det dags att börja leva - Nu går lilla nubben i magen in!
Jag har aldrig vart på snusen...
Jag har aldrig vart på snusen
Aldrig rökat en cigarr, halleluja!
Mina dygder äro tusen
Inga syndiga laster jag har
Jag har aldrig sett nått naket
Inte ens ett litet nyfött barn
Mina blickar går mot taket - Därmed undgår jag frestarens garn
Halleluja - halleluja - halleluja - halleluja - halleluja, halleluja - halleluja...
Bacchus spelar på gitarren
Satan spelar på sitt handklaver
Alla djävlar dansar tango
Säg vad kan man väl önska sig mer?
Jo, att alla bäckar vore brännvin
Björköärden full av bayerskt öl
Konjak i varenda rännsten
Och punsch i varendaste pöl
Halleluja - halleluja - halleluja - halleluja - halleluja, halleluja - halleluja...
Ladda gärna hem pdf-filen med snapsvisor nedan. Ett litet ihopplock av kul kräftsnapsvisor som vi på Eventmarket har samlat ihop!