Jennies-maränger-helasverigebakar

Låt mej få bjuda på mina alldeles galet söta & påskiga maränger!

Kuckelikuu, Jennie här :)
När jag inte jobbar med Eventmarket, så hittas jag ofta i köket. Jag älskar nämligen att baka! Det kanske du förstod när du såg mej i Hela Sverige Bakar i TV-rutan i höstas. Jag är fantastiskt glad över hela upplevelsen och jäkla stolt att jag bakade mej ända till semifinal. Och tur var väl det... för nu älskar jag att jag kan lägga all min tid (förutom lite bakning då) på Eventmarket.se

Nu till påsk så har jag fått dille på att göra dessa maränger. Jag färgar dem i glada färger och spritsar dem i kul former. Men det går givetvis också bra att bara klicka ut dem på ett bakplåtspapper och grädda :)

Här får du receptet på mina bästa maränger. Spröda och goda Schweiziska maränger! Inte alls svåra att göra. Låt fantasin flöda!

INGREDIENSER

  • 100 g äggvita (ca 3 st)
  • 220 g florsocker (3,7 dl)
  • 1 tsk pressad citron
  • ev. hushållsfärg

1. Sätt ugnen på 150 grader om du använder vanlig ugn. (130 grader varmluftsugn).

2. Rör ihop alla ingredienser i en skål och värm över ett vattenbad. (Gärna en metall- eller glasskål) Rör/handvispa hela tiden tills temperaturen uppnår 60 grader. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet, gärna i en köksmaskin med ballongvist, eller elvisp, tills marängen är helt sval. Nu är den så där fluffig och blank.

3. Vill du färga marängen i olika färger så lägg över lite smet i olika bukar och färga med några droppar hushållsfärg. (karamellfärg)

4. Nu är det dags att forma fina maränger. Spritsa eller klicka ut smeten som du vill ha den, på bakplåtspapper.

5. Sätt in plåten i ugnen och grädda först 5 minuter i 150 grader (130 grader varmluft), för att sedn sänka ugnstemperaturen till 100 grader (80 grader varmluft). Fortsätt att grädda ca 45-60 minuter till. Ta sedan ut plåten och låt marängen svalna.
Mina maränger blev bäst i 'vanlig ugn'. När jag testade varmluft så sprack dom isär lite. Jag tror det beror på att det blev lite för varmt , varpå marängerna 'reste' sej och sprack lite. Så hellre någon grad kallare och något längre tid i ugnen än tvärtom!

Tips på maräng-former:

Använd en stjärntyll och spritsa små toppar för att få dom där söta traditionella marängerna. Eller en rund tyll för att få små droppar eller ägg. Till små detaljer som tex. kycklingnäbben, så använde jag en tandpetare med ytterst lite maräng på.

Jag använder ofta olika slags tyllar och flera olika färger på marängen för att skapa rosor, stjärnor, blad, ägg eller kanske små kycklingar... Jag gjorde en krans som jag sedan dekorerade en påsktårta med. Det blev sååå hilma fint :) Till Halloween lär det bli små spöken...

Lycka till med Maräng-baket!
/Kram Jennie Sterner, Eventmarket.se

PS! Vill du baka min chokladtårta - den jag vann ett av mina två Stjärnbagarförkläden med - så finns receptet på köket.se » Jennies Chokladtårta med nougattryffel och chokladmousse

jennies-påsktårta jennies-påskmarängkrans2 jennies-påskmarängkrans

 

ny-logo-utan-since

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket