nötcreme-recept

Jennies Nötcreme, så likt man bara kan komma!

Dra mej baklänges...
Jag har hittat och modelerat fram ett recept på världens godaste nötcreme / hasselnötscreme som smakar nästan exakt som originalet!

Nötcreme!
Jag ni vet dom där små plastförpackningarna med himmelsk god hasselnötskräm i. Jag kan nog säga att det var mitt favoritgodis när jag var liten.. och fortfarande bland det bästa jag vet. Måste bara få berätta ej grej...

Jag glömmer aldrig när jag och min bästis Lena i Västerhaninge, tillsammans gick hem från skolan en solig dag. Jag tror vi var typ 9 år... Som av en händelse drogs mina ögon till dikeskanten, där det underbaraste av godis uppenbarade sig i det svajande gräset. En tillsynes oöppnad förpackning nötcreme låg där och bara skrek på mej. Jag lär ha varit snabb att plocka upp den och insåg nu att den faktiskt inte var oöppnad. Hmmm... Ska sanningen fram så var det någon före mig som hade smakat lite. Jag tog upp nötcremen och tryckte ut en lagom mängd (med betoning på lite) ur öppningen. Just där och då kändes det som att det nu inte alls var någon som helst fara att äta upp resten. Sagt och gjort. Det smakade smaskens. Underbart. Sååå god! Men alltså, hur tänkte jag där?...

Hur som helst så älskar jag fortfarande nötcreme. ... även efter den lilla händelsen :)

Varsågoda, här har ni mitt recept!

INGREDIENSER

Ca 350 g

200 gram rostade hasselnötter (jag brukar alltid köpa färdigrostade och skalade hasselnötter)

100 g strösocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 msk havssalt

20 g smör

350 g mjölkchoklad

GÖR SÅ HÄR

Mitt tips är alltså att köpa färdigrostade och redan skalade hasselnötter. Men om du inte köpt sådana, så måste du börja med att rosta hasselnötterna i en torr och het stekpanna tills de fått lite färg. När dom svalnat något så lägger du dem i en kökshandduk och gnuggar dem så att allt eller det mesta av skalet lossnat.

Mixa därefter nötterna, strösocker, vaniljsocker och havssalt i en matberedare. Massan kommer att bli lite varm och lite oljig när den börjar bli klar. Det kan ta några minuter. Hellre någon minut längre än för kort tid. Rör gärna om i massa lite då och då så att allt blandas och mixas väl i mixern.

Smält smör och choklad i micron eller över vattenbad. Jag brukar alltid smälta i micron, men tänk på att köra på lägre effekt, så att det inte bränns vid.

Häll ner smör- och chokladblandningen i nötmassan och mixa en stund till. Nu är det klart!

Förvara nötcremen i glasburk. Observera att den blir hård när den förvaras i kylskåp, så ta fram den en stund innan den skall ätas eller användas till kakor eller bakverk... Det där med att använda den på kakor och tårtor, som det står på förpackningen, har jag aldrig riktigt hajat. Den är alldeles strålande god att äta direkt med sked eller möjligen på kex eller glass!

Lycka till alla nötcreme-älskare!
/Jennie Sterner, Eventmarket


 

» SE ALLA RECEPT

ny-logo-utan-since

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket