JENNIES RECEPT PÅ LANGOS - Jättebra!

Langos-recept-720

 

VARFÖR JUST LANGOS...

Min svärfar Nandor är född i Ungern och kom till Sverige som 16-åring, när revolutionen utbrutit i landet 1956. Det var han och 3 kompisar som en natt bestämde sig för att fly kriget. Ryggsäcken och några mut-spritflaskor packades i hemlighet. Och utan att prata med varken mamma eller pappa smög han ut i natten där han mötte upp sina kompisar. Första försöket misslyckades då den unga skaran fångades av Ungerska gränspolisen. (Hade det varit av Ryssarna så hade det nog inte gått så bra...) Daglig anmälningsplikt på stadens polisstation följde och veckorna gick.

Längtan att fly kriget var fortfarande påtaglig och ännu ett flyktförsök gjordes. Denna gång lyckades kompisgänget. Väl över gränsen hamnade dom i 'flyktingläger' i Jugoslavien i nära ett års tid. Tänk vilken oro föräldrarna måste ha känt utan vetskap om var pojkarna tagit vägen! Hur som helst... en dag kom en delegation med Svenskar för att 'plocka ut arbetskraft'. Däribland valdes Nandor ut och hamnade i Helsingborg för snar vidareplacering i Kungsör, nära den stora syfabriken Rapps, som låg i Arboga. (Nandor var nämligen utbildad skräddare). Mitt bland symaskiner, tillskärning och ångpressar fann han sömmerskan Gun. Dom fann snabbt kärleken i varandra och gifte sig några år efter. Äldsta sonen Johnny föddes 1968 och Tomas -71. 

1987 träffades jag och Johnny och jag är innerligt glad att Nandor hamnade just här! Vi har vid några tillfällen besökt släkten i Budapest och där fått möta den Underska kulturen och maten. Förutom Gulaschsoppa och Palashinta (pannkakor) så är nog Langos min största favorit.

En härlig tradition som vi bär med oss är vårt årliga släktkalas ute vid Högsjön, där Johnnys lillebror lagar Gulashsoppa över öppen eld. I år stod även jag och friterade Langos för fulla muggar. Solen sken och det var såååå gott!!

VARSÅGODA - HÄR HAR NI MITT RECEPT PÅ LANGOS

Ca 16 st

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt potatis (riven)
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special
1 dl mjöl till utbakning
ca 7 dl olja till fritering (jag använde friteringsolja)

Topping!
Alt. 1: Creme fraiche, hackad rödlök och röd stembitsrom (och ev. vitlök)
Alt. 2: Nutella och skivad banan

GÖR SÅ HÄR:

- Rör ut jästen i det ljumma vattnet.
- Blanda med riven potatis, salt och mjöl.
- Arbeta till en slät, blank och ganska lös deg.
- Jäs degen i ca 40 minuter.
- Arbeta in lite mer mjöl i degen på mjölat bakbord.
- Dela degen i 16 bitar eller valfri storlek och kavla ut till ovaler. Tänk på att de skall få plats i kastrullen eller fritösen.
- Jäs dem i ytterligare 10 minuter på väl mjölat bakplåtspapper. (det blir lite kladdigt)
- Hetta upp olja, ca 5 cm, i en tjockbottnad kastrull (eller fritös) och fritera bröden någon minut/sida tills de är gyllengula.
- Lägg upp på galler eller hushållspapper.
- Fyll på med olja efter hand om så behövs.

Lägg på toppingen och njut dem ljumma! 
Salta eller söta :)

Lycka till med era Langos!
Kram Jennie


 

» SE ALLA VÅRA RECEPT 

 

 

ny-logo-utan-since

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket