torsdag 16 februari | 12:22 2023

Jennies Semlor med rostad mandelfyllning

När jag var med i Hela Sverige Bakar 2021, säsong 10, så fick vi baka Semlor. Här har ni mitt recept på riktigt goda semlor med en underbar crunchig mandelfyllning spetsad med lite Rom (om man önskar)

jennie-samla-hsb

Semlebullarna:

5 dl mjölk (rumsvarm)
1 pkt (50 g) färsk jäst
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
1 ägg
3 tsk stött kardemumma
150 g rumsvarmt smör
Ca 12-15 dl vetemjöl special (eller vanligt vetemjöl)

1. Smula ner jästen i degskålen (Jag använder alltid min köksmaskin) och häll över den rumsvarma mjölken, rör om tills jästen löst sig.

3. Tillsätt ca hälften av mjölet och därefter ägget, socker, salt & kardemumma. Kör ca 5 minuter så att allt går ihop. Tillsätt sedan det rumsvarma smöret i klickar samt ytterligare mjöl, lite i taget. Arbeta degen på medelhastighet i ca 10-15 minuter tills du har en smidig  och lite blank deg som släpper väggarna i degbunken. Spar lite mjöl till utbakningen.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

6. Baka ut degen på mjölat bakbord och forma till runda bullar. Rulla varje bulle mot bakbordet med kupad hand.
Det kallas att 'Rundriva'. Det gör att du får en rundare och snyggare bulle som jäter uppåt istället för att flyta ut och bli platt. Bullen unviker dessutom att få sprickor vid gräddningen.

7. Lägg bullarna på bakplåtspapperklädd plåt och jäs ytterligare i 45 minuter under bakduk.

8. Sätt på ugnen på 225 grader vanlig ugn (alt. 200 grader varmluft).

8. Grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter beroende på bullstorlek.

 

Rostad Mandelfyllning

200 g mandelmassa, att rosta
70 g sötmandel (1 dl)
200 g mandelmassa, riven
2 tsk mortlade kardemummakärnor
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
4 msk vatten
(ev. 2 msk ljus Rom, tex Don Papa)

1. Sätt ugnen på 190 grader.

2. Smula sönder 200 g mandelmassa (den som ska rostas) och lägg i en bakpappersklädd form.

3. Finhacka de hela mandlarna och lägg i samma form. Ställ in formen i ugnen och rosta 5-7 minuter. Kolla så att det inte bränns. Ta ut och låt svalna.

4. Blanda samman 200 g riven mandelmassa, kardemumma, florsocker, vaniljsocker, salt och 2 msk vatten. Vispa ihop allt i en skål med elvisp.

5. Tillsätt den rostade mandelmassan och de hackade mandlarna + 2 msk vatten. Vispa ihop till en crunchig mandelfyllning.

Grädde:

3 dl vispgrädde
100 g Philadelphiaost
0,5 dl florsocker

Vispa ihop allt till en krämig grädde.

Skär av ett lock på varje bulle, ta ut lite inkräm och fyll med mandelfyllning. Spritsa eller lägg på grädden och slutligen locket.

Hoppas mina semlor skall smaka bra!
Kram Jennie Sterner (ägare och den dagliga drivkraften bakom eventmarket.se)

 

Läs mer: Artiklar

Eventmarket-logo

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket | » Bli medlem