Frasiga Våfflor

våfflor-720

På Marie bebådelsedag den 25 mars (även kallad Våffeldagen) äts det en massa våfflor runt om i landet. Men visste du varför vi äter våfflor?

Marie bebådelsedag har firats sedan 500-talet. Att man firar just denna dag beror på att det är nio månader före jul. Förr kallades Jungfru Maria även för "Vår fru" vilket gjorde att Marie bebådelsedag även fick namnet Vårfrudagen. Slarvigt uttal och/eller hörfel gjorde sedan att Vårfrudagen blev Våffeldagen.

Och att det blev just våfflor har sin naturliga förklaring i att det förr i tiden, efter vinterns ruskmörker, åter fanns större tillgång till både ägg och mjölk.

Låt oss få bjuda på ett frasigt recept utan ägg!

Ca 6-10 st

100 smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
¼ tsk salt
4 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret och låt det svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev förbereder tillbehören.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet med en handvisp. Tillsätt resten av mjölken och det avsvalnade smöret.

3. Hetta upp våffeljärnet och pensla laggen med lite smör. Häll på ca 1 dl smet och grädda våfflorna gyllenbruna. Vispa mellan varje våffla, annars sjunker mjölet gärna till botten.

4. Servera våfflorna nygräddade, gärna med vispad grädde och färska bär eller sylt.

Våfflorna kan ätas med sylt och grädde, men även glass och chokladkräm som tex. nutella. En annan populär variant hemma hos oss är cremefraiche, rödlök och röd eller svart rom. Himla gott och inte lika sött :)

Lycka till
/ Eventmarket

ny-logo-utan-since

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket