onsdag 12 mars | 10:38 2025

Mjuksega Cookies

MjuksegaCookies

Låt oss få bjuda på ett härligt recept på Mjuksega Cookis, som kan smaksättas i all oändlighet. Dessa kakor passar utmärkt att baka till barnkalas, kafferep och andra festligheter. 

Mjuksega Cookies

Grundsmet:

300 g Vetemjöl (5 dl)

0.5 tsk Bakpulver

1 nypa Salt

1 st Ägg

1 st Äggula

2.5 dl Farin / muscovadosocker (180 g)

1 tsk Vaniljsocker

115 gSocker (1,25 dl)

150 g Smält smör

+ smaksättning!

Olika förslag på smaksättning:

Choklad & Hasselnöt
Gör degen enligt grundreceptet och tillsätt 100 g valfri choklad (hackad) samt 70 g hackade hasselnötter i smeten

Vit Choklad & Ingefära:
Gör degen enligt grundreceptet och tillsätt 100 g vit hackad choklad och 1 tumstor färsk riven ingefära i smeten

Choklad & Cocos:
Gör degen enligt grundreceptet och tillsätt 100 g mörk hackad kvalitetschoklad 60-70% samt 0,5 dl kokosflingor i smeten.

Pistage & Choklad
Klicka upp pistagekräm på ett bakplåtspapper och frys in (ca 2 cm stora bollar). Gör degen enligt grundreceptet och tillsätt 100 g hackad mjölkchoklad samt hackade pistagenötter i kaksmeten.  Bädda in den lilla bollen med fryst pistagekräm i kaksmeten.  

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 160 grader.

2. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan för att svalna.

3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.

4. Vispa ägg, farinsocker och strösocker i en bunke till smeten ser ljusbrun ut, vänd sedan i det smälta smöret och vispa igen. Jag använder elvisp men det går att vispa även för hand.

5. Vänd i mjölbladningen i sockersmeten. Vänd först i hälften, blanda och vänd sedan i resten med en slickepott tills allt mjöl blandats in i smeten.

6. Nu tillsätter du valfri smaksättning.

Hemligheten med att få kakorna segna och mjuka, är att inte överarbeta degen. Jobba snabbt, men se till att allt blandas.

7. Väg upp ca 35 g / kaka och lägg ut 'bollarna' med lite 'space' på en plåt med bakplåtspapper. Platta dem liiite och grädda kakorna i ca 15 minuter. De ska bli lite gyllene i kanterna men lite vobbliga i mitten - då är de färdiga. Låt svalna på plåten och förvara dem sedan lufttät kakburk för att få dem att hålla sig sega och goda i flera dagar. De går även givetvis att frysa kakorna.

Lycka till!
/ Jennie Sterner, Eventmarket

Läs mer: Recept