Sveriges Nationaldag

År 1523 blev Sverige ett självständigt land vilket vi firar med flaggan i topp!

 fakta-nationaldagen

Men hur vår blågula flagga kom till finns det delade meningar om.

Den Svenska Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 och Sverige blev ett självständigt land. I Sverige har makten länge förknippats med guld och kungligt blått.

Det finns dock olika teorier om hur svenska flaggan blev gul och blå. Enligt legenden kom den från en vision som Erik den helige fick då han landsteg i Finland för det första svenska korståget 1157. Ett solgult kors uppenbarade sig på den blå himlen framför honom och fick honom att välja det till sin flagga. Historieskrivningen har ifrågasatts...

Men att gult och blått förekommit som svenska färger länge, bland annat i riksvapnet tre kronor är klarlagt. Folkungaättens vapen från medeltiden, ett gyllene lejon på blå botten, blev kungligt med Magnus Ladulås år 1275. Blått och gult (guld) var också färgerna i det vapen med tre kronor som Albrekt av Mecklenburg gjorde till svenskt riksvapen.

En annan teori är att den kom till som en motståndsflagga mot den danska unionen vid mitten av 1400-talet som haft sin röda och vita flagga sedan länge. Ytterligare en teori är att Erik XIV plockade upp Rigas blågula korsvapen för att poängtera stadens betydelse i handelssammanhang 1562. Samma år som den första officiella beskrivningen skrevs. Oavsett vilket, har den gula NCS 0580-Y10R och blå NCS 4055-R95B sedan länge använts som symbol för riket Sverige.

Tidigare firades 6 juni enbart som 'svenska flaggans dag' och det var först 1983 som dagen även fick status som 'nationaldag'. Från och med 2005 är nationaldagen den 6 juni även en helgdag.
I samband med att den blev det, så plockade man istället bort 'Annandag Pingst' som röd dag.

» Läs mer om Sveriges officiella flaggdagar

 

ny-logo-utan-since

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket